På 70-tallet nektet butikken å selge Gateavisa. Nå troner boka om Gateavisa øverst på Tronsmos bestselgerliste

— Jeg antar Tronsmo og AKP på 1970- og 80-tallet ikke ville selge Gateavisa på grunn av artikler om dop og anarkisme, sier Audun Engh. Sammen med Ulrik Hegnar står han bak boken der over 400 Gateavisa-artikler fra 1970 til 1986 er samlet.

PUBLISERT 

Av Arnsten Linstad

Fra Klassekampen 13. mars 2021: Gateboka topper bestselgerlisten til Tronsmo Bokhandel:


For VårtOslos yngre lesere kan det være på sin plass å kort forklare. Sentrale folk i Arbeidernes Kommunistparti (AKP) sto i 1973 bak opprettelsen av en ny, radikal bokhandel i den gamle kjolebutikken Tronsmo i Kristian Augusts gate.

Motkulturelle Gateavisa, med satiriske og anarkistiske artikler, var etablert tre år tidligere og skrev om legalisering av både cannabis og andre rusmidler. Ingenting kunne være fjernere fra AKPs drøm om en maoistisk stat i Norge.

— Verden går fremover

Derfor nektet den nyopprettede, radikale bokhandelen Tronsmo, som i dag er flyttet til Universitetsgata, å selge Gateavisa på 1970- og 80-tallet. Så spoler vi noen tiår frem i tid. Nå topper utgivelsen “Alt mulig fra Gateavisa 1970 – 1986” bokhandelens bestselgerliste.

Audun Engh og Ulrik Hegnar med boka om Gateavisa utenfor de gamle redaksjonslokalene Hjelms gate. Foto: Arnsten LinstadDe nektet også å selge våre tegneserieblader der vi hadde oversatt Robert Crumbs seriefigurer. Men nå er Tronsmo ledende innen alternative tegneserier og Crumb er i fokus. De selger nå også de nye numrene av Gateavisa. Verden går fremover, sier Audun Engh.

Crumb er en av de fremste skaperne innen sjangeren amerikanske satiriske undergrunns-tegneserier, og står bak blant annet figurer som Fritz the Cat og Mr. Natural.

— Vi sto for antiautoritære idéer

Audun Engh har sammen med et annet av Gateavisas sentrale redaksjonsmedlemmer fra epoken 1970 til 1986, Ulrik Hegnar, redigert og fått utgitt mastodontverket “Alt mulig fra Gateavisa 1970 – 1986”. Boken er på over 530 sider i coffee table-format.

— Da Tronsmo har dominert av AKP på 1970- og 80-tallet nektet de å selge Gateavisa på grunn av artikler om dop og anarkisme antar jeg.

— Mange ble advart mot å lese Gateavisa fordi den var anarkistisk. Det var en farlig avis. Hvorfor var det slik?

— Jo, Gateavisa var anarkistisk. Men ikke anarkistisk i betydningen folk som kastet bomber og var voldelige. Vi var anarkister i betydningen at vi var for mangfold, toleranse og ytringsfrihet. Vi sto for desentralisering av makt, forklarer Engh.

Gateavisa var preget av satire, humor og selvironi. Ikke akkurat det fremste kjennetegnet for hverken venstre- eller høyresiden i politikken. Hverken på 1970-tallet eller i dag.

Gateavisas høyst spesielle og svært kontroversielle dekning av stortingsvalget i 1981. Avisen stjal og analyserte søppel fra boligene til partilederne og statsministerkandidatene Kåre Willoch (H) og Gro Harlem Brundtland (Ap).Vi representerte antiautoritære ideer. Da vi startet på 1970-tallet var veldig mye forbudt. Det var til og med forbudt å stå på rullebrett, eller skateboard. Gateavisa kjempet mot autoritære bestemmelser i samfunnet. Vi var i konflikt med partier både til høyre og venstre i politikken, sier Engh.

Krenkelsesvarsel på omslaget

På baksiden av boka om den motkulturelle avisen er krenkelsesvarsel innrammet i svart på hvit bunn:

— Noen lesere vil bli forvirret og dypt krenket av innholdet i denne boka. Skribentene som bidro til Gateavis på 70- og 80-tallet hadde lite respekt for overfølsomme mennesker. De slo til med satire uten advarsel, grusomme fornærmelser og hensynsløs latterliggjøring.

«Gateavisa slo til høyre og venstre med sin politiske “reklame”. Her er det SV som får gjennomgå, i en av valgplakatene Gateavisa laget i 1985. Plakaten ble utformet av Jon Rognlien. Skjermdump fra boka “Alt mulig fra Gateavisa 1970 – 1986”Selv om nesten alle butikker i Oslo, inkludert Tronsmos bokhandel, er stengt på grunn av smittevernrestriksjoner, selges boken om Gateavisa på nett.

— Hvis man ønsker å bestille boken via nettsiden til Kolofon Forlag, og prisen også der er 600 kroner, sier Audun Engh.

HER KAN DU BESTILLE GATEBOKA FRA KOLOFON FORLAG, OG FÅ DEN TILSENDT I POSTEN:

Vi takker Vårt Oslo for tillatelse til å gjengi artikkelen. Vårt Oslo publiserer mye interessant om hva som skjer i Oslo.
Her kan man tegne abonnement, og dermed lese alle artiklene de publiserer:

Tronsmo har flyttet til Universitetsgata og selger nå både nye utgaver av Gateavisa og boka om det motkulturelle tidsskriftet som oppsto i 1970. Foto: Wolfmann / Wikimedia

2021-03-19T01:49:56+01:00